Sosyal Medya

Güncel

Beyaz Saray’daki ‘iç savaş’ kızıştı..

'Başkanlık koltuğuna oturmasının üzerinden 6 ay geçti ama Donald Trump kafasındaki ajandayı bir türlü hayata geçiremiyor.'



Abdullah MuradoÄŸlu / Yeni Åžafak

Trump, “SaÄŸlık Yasası”,  “Göç Yasası” ,  “Rusya ile iliÅŸkiler” konusunda “Kongre” ve “Yargı” engeline takıldı. Oysa Cumhuriyetçiler hem “Temsilciler Meclisi”nde, hem de” Senato”da çoÄŸunluktalar. Öyle anlaşılıyor ki Trump ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler arasında ‘politika uyumu’ saÄŸlanamadı. “Rus baÄŸlantısı” ise  Trump’ın boynundaki kemer. Rusların Trump lehine baÅŸkanlık seçimlerine müdahale ettiklerine dair iddialarla ilgili soruÅŸturmalar Trump’ı her geçen gün daha fazla sıkıştırıyor. 

Ana akım medyanın ÅŸiddetli muhalefetiyle karşılaÅŸan Trump’ın “Amerikan Ä°stihbarat TopluluÄŸu” ile kavgası da devam ediyor. “CIA” eski BaÅŸkanı John Brennan Kongre’nin her iki kanadındaki “Cumhuriyetçiler”den ve “Demokratlar”dan Trump’ı dizginlemelerini istedi. Brennan, Rusya soruÅŸturması için “Özel Savcı” olarak atanan “FBI”eski BaÅŸkanı Robert Mueller’ın azledilmesi halinde isyan çaÄŸrısı yaptı. Bu çaÄŸrı, “Trump’a darbe çaÄŸrısı” olarak algılandı. Trump, Özel Savcı atadığı Mueller’dan da umduÄŸunu bulamadı.

Trump, Adalet Bakanı Jeff  Sessions ve DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson’dan da memnun deÄŸil. Medyada her iki ismin görevlerinden el çektirileceÄŸi iddia ediliyor. Ä°ddialara göre dış politikada Trump ile anlaÅŸmazlığa düşen Tillerson istifa etme eÄŸilimi içinde. Hatırlayacak olur isek, Trump, Katar’a boykot uygulayan ülkelere destek vermiÅŸ, Tillerson ise boykotçu ülkelerin öne sürdükleri gerekçeleri tatmin edici ÅŸekilde delillendiremediklerini açıklamıştı. 

Öte yandan Trump’ın “Beyaz Saray”daki adamları arasında da ÅŸiddetli bir iç savaÅŸ yaÅŸanıyor. BaÅŸkanın Adamları “Globalistler” ve “Ulusalcılar” olarak iki kanada ayrışmış durumdalar. Trump’ın radikal saÄŸcı baÅŸ stratejisti Steve Bannon ve ekibi, rakiplerini “Wall Street”te yerleÅŸik finans kuruluÅŸlarının çıkarlarını savunan  “Globalist bankerler” olarak niteliyorlar. Trump’ın etkili görevlere atadığı birçok kiÅŸinin ortak yanlarıysa, “Goldman Sachs” baÅŸta olmak üzere çok uluslu yatırım bankalarında çalışmış olmaları. “Bannoncular”  bu grubu, Trump’ın “Önce Amerika” sloganıyla ifade edilen milliyetçi gündemini saptırmaya çalışan “İçerdeki Düşman”olarak görüyorlar. Bannon’cu grubun önemli isimlerinin “Alternatif SaÄŸ” hareketin yayın organı “Breitbart”tan “Beyaz Saray”a transfer edildiklerini belirtelim.

Bir süredir “Breitbart”ı ve Cumhuriyetçi yayınları dikkatle izliyorum. “Beyaz Saray”daki iç savaşın ÅŸiddeti bu yayınlarda kendisini gösteriyor.  Åžunu da hatırlatmakta yarar var, ister “Bannoncular”,  isterse diÄŸerleri olsun, bütün bu kanatların arkasında büyük sermaye grupları var.  Bu gruplar ABD’nin dış politikasının kontrolünü ele geçirme savaşı veriyorlar. Trump yönetiminin “Rusya”, “Çin”, “AB”, “OrtadoÄŸu”, “Afganistan” gibi dış politikanın önemli konu baÅŸlıklarında ÅŸimdiye kadar dört başı mamur bir strateji ve doktrini ortaya koyamamış olmasında bu çıkar gruplarının kendi aralarında verdiÄŸi mücadele çok büyük rol oynuyor.

 Ä°Ã§ savaÅŸ “Ulusal Güvenlik Konseyi”, “Pentagon” ve “DışiÅŸleri” arasında da cereyan ediyor. Mesela, Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı General McMaster ile de bazı konularda ters düştüğü ifade ediliyor. Rakip kanatlar arasında uluslararası ticaret, eÄŸitim, vergi reformu, gümrük mevzuatı gibi konularda da ÅŸiddetli bir kavga söz konusu. Trump’ın ilk altı aylık yönetiminde “Beyaz Saray”da birçok istifa olayının yaÅŸanması kavganın ÅŸiddetini gösteriyor. Daha baÅŸka istifalar da gelecektir ama bu istifaların detaylarını bir sonraki yazıya bırakalım.

Kaynak: Yeni Åžafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.